čtvrtek 26. listopadu 2015

Vitali Komarov

Ruský Vincent van Gogh žijící za humny: Vitali Komarov

Mnohdy netušíme, jaké i třeba světové perly máme nablízku. Umělce žijící v našem okolí, o nichž nevíme a neznáme je a je to škoda. Knihovna ve Valticích nám dala možnost nahlédnout do tvorby Vitali Komarova a setkat se s ním osobně na vernisáži 3. listopadu 2015. Malíře narozeného 1. února 1968 v Rusku a od roku 1995 žijícího v Lednici. Malíře, jehož obrazy vás vtáhnou dovnitř a provedou nejen jihomoravskou krajinou, ve které žije.



Je absolventem restaurátorské umělecké školy v Petrohradu v Rusku a jeho díla jsou zastoupena v galeriích a soukromých sbírkách po celém světě. Podle jeho obrazů jde vidět, že inspiraci hledá v životě kolem sebe, především v přírodě, krajině, ale i lidech. Jeho ztvárnění je optimistické, expresivní, plné barev a rytmů, života a radosti. 


Když si prohlédnete vše, co namaloval, určitě vás napadne spojení s Vincentem van Goghem. A věřte, nebudete jediní. Oproti Goghovi jsou jeho malby i sítotisky optimistické a ne tolik dramatické. V některých pracích vidím i pop art a podobu s díly Andy Warhola, například s ilustracemi reklamních předmětů.



Vernisáž byla velmi příjemná, prostředí knihovny tomu dodávalo pohodový, neoficiální ráz a hosté měli možnost ochutnat několik ruských specialit, která výborně podtrhovala vynikající místní vína. Malíře Vitali Komarova a jeho obrazy jsem dříve neznala, když jsem ale na vernisáž dorazila v šatech, které jsem pro ten večer vybrala, vypadala jsem, jako bych byla jedním z dalších jeho obrazů, však posuďte sami... :-)


Kdo by se chtěl podrobněji podívat na všechno, co pan Komarov maluje, doporučuji jeho stránky: www.komarovart.com


Žádné komentáře:

Okomentovat