úterý 17. listopadu 2015

Avokádo a hruškovec přelahodný

Avokádová pomazánka 

No řekněte, slyšeli jste někdy kouzelnější název pro strom než hruškovec přelahodný! Strom, který plodí ovoce avokádo, má původ v Mexiku a zmínky o něm jsou už z doby 10 000 př. n. l.. Přestože se avokádo používá nejčastěji v kombinaci se zeleninou, je to ovoce a překvapivě není vůbec sladké. A co nadchne hlavně ženy toužící po štíhlé postavě - je vhodné při hubnutí jako náhražka másla nebo majonézy díky kvalitním rostlinným tukům.


Avokádo u nás není příliš běžné ovoce, proto když jsem na něj narazila, neváhala jsem a koupila ho s tím, že pro něj určitě nějaký vynikající recept najdu. Podle ingrediencí mě zaujala pomazánka s Lučinou. Jakákoli pomazánka bez másla a majonézy je do našeho jídelníčku vítána jako příjemná změna. A ještě to také někdy bude součást originálního pohoštění pro pozvané hosty.

Důležitý výběr už v obchodě

Tak nějak intuitivně jsem při výběru toho správného plodu tušila, že by neměl být příliš tvrdý, ale ani ne moc měkký. Dokonce jsem se dočetla, že plody tak akorát zralé a dobré k přímé konzumaci, bývají označené nálepkou EAT ME. Když optimálně zralé avokádo nekoupíte, nechte ho v pokojové teplotě několik dní dozrát. Hlavně ho ale neskladujte v ledničce! Mohlo by pod slupkou zčernat.

Na pomazánku budeme potřebovat:

  • 1 stroužek česneku
  • 1 ks avokáda
  • 1 malá cibule
  • 1 balíček Lučiny
  • pepř
  • sůl
  • citron

Velmi rychlá příprava

Avokádo rozpulte, opatrně vyjměte pecku a oloupejte. Dužinu rozmačkejte a zakápněte citronem, aby nezhnědla. Na jemno nakrájejte cibuli, utřete česnek, všechno smíchejte dohromady a doporučuji podávat na opečených toastech.


Tip na závěr

Když se vám podaří šetrně vyjmout pecka, můžete si avokádo nechat zakořenit a získáte nádhernou pokojovou rostlinu. Zapíchněte 3 párátka do pecky, dejte do sklenice s vodou tak, aby byla pecka z jedné třetiny namočená a buďte několik týdnů trpěliví, než praskne a pustí kořínek. Avokádo pak bude ozdobou vašeho interiéru!


                                                                Autor fotografie: Mannewaar


Žádné komentáře:

Okomentovat