Sušené meruňky s mátou
Když jsem v době hojné úrody meruněk přijela ke kamarádce a ochutnala cosi výtečného, mátového, zamotaného v úhlednou spirálu, a když jsem se dozvěděla, že jsou to vlastně sušené meruňky, bylo jasné, jak budeme letos meruňky originálně, velmi chutně a hlavně jednoduše zpracovávat.
Ingredience:
Bydlíte-li na jižní Moravě, bude stačit, když si natrháte požadované množství zralých meruněk na zahradě. Na tři plechy je to asi půl velké misky vypeckovaných meruněk (1,5 kg).Takže si připravte:
- meruňky
- máta (svazeček)
- cukr moučka nebo med (množství podle chuti)
- kyselina citronová na špičku lžičky
- pečicí papír
Vypeckované meruňky rozmixujeme ponorným mixérem s mátou a podle chuti dosladíme. Přidáme špetku kyseliny citronové, aby nám to nezhnědlo a nalejeme na plech na pečicí papír tak, aby vznikla jen velmi tenká vrstva. Rovnoměrně rozprostřeme a dáme všechny plechy společně do trouby sušit na 50 °C, raději s pootevřenými dvířky. Sušíme 12 - 24 hodin, hodně záleží na troubě, kterou máte.
Až jsou meruňky vysušené, opatrně oddělíme plát od pečicího papíru a zamotáme v ruličku.
Z ní nakrájíme asi 2 - 3 mm tenké šneky. Já používám vinohradnické nůžky, jde to snadněji.
No a nakonec zbývá dobře uskladnit nebo sníst. Každopádně budete mít naprosto originální zdravou sladkost pro návštěvy :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat