Indická polévka z máslové dýně
Polévka, která vás v sychravém počasí zahřeje a přenese do teplých krajů. Určitě to taky znáte, stačí jedno sousto a ocitnete se daleko, ve vzpomínkách, zasníte se, vrátíte se na okamžik tam, kde vám bylo tak příjemně! Můžete to zkusit se směsí indického koření a přenést se do země vzdálené, plné barev, vůní a odlišných kultur.Když mi kamarádka přivezla máslovou dýni, jako líný pěstitel jsem s díky uvítala cokoli, co nevypěstuji. Darů si ale vážím, proto jsem si na internetu okamžitě našla recept i informace o dýni, jejíž totožnost mi byla doposud utajena. :-) Máslová dýně - je jednou z menších variant dýně muškátové. Má hruškovitý tvar, béžovou barvu, oranžovou dužinu a vykouzlíte z ní pokrmy s jedinečnou chutí. Mě zaujal recept indicky vonící...
Přichystáme si:
- 1 větší dýni
- 1 cibuli
- 3 - 4 stroužky česneku
- olivový olej
- 1/2 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
- sůl¨
- pepř
- lžička mletého zázvoru
- lžička mletého římského kmínu
- lžička kurkumy
- lžička koriandru
- lžička masaly
- 1 lžíce bílého jogurtu
- plus chilli dle odvahy
Nelekněte se množství exotického koření! Jednou si ho pořídíte a zjistíte, že využití mít budete!
Příprava:
Dýni škrabkou oloupeme a rozpůlíme. Má sice velmi tenkou slupku, ale jde to špatně. Vydlabeme jadérka, kterých naštěstí nemá mnoho a nakrájíme na 1 cm široké plátky. Naskládáme na plech s pečícím papírem, dýni osolíme, opepříme a trochu pokapeme olivovým olejem. Na 200 °C pečeme 20 - 30 minut. Mezi tím si na másle osmahneme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme k tomu upečenou dýni, zalijeme vývarem a 10 minut povaříme. Téměř hotovou polévku rozmixujeme, dochutíme solí a kořením. Při podávání přidáme do každé porce trošku bílého jogurtu nebo zakysané smetany, která polévku zjemní.
Žádné komentáře:
Okomentovat