Marokánky, florentýnky, horalky i Římanky...
Mám na mysli zcela tradiční vánoční cukroví, ale podobnost florentýnek s marokánkami a zvukomalebnost českého jazyka, vyvolaly asociace vzdálené, exotické, literární ...barvy, vůně dálek, temperament, slunce, ...marokánky, vánoční cukroví, na které jsem si dlouhé roky netroufla a které mám nejraději.Marokánky mám spojené s kamarádkou, která mě je naučila péct a poradila několik vychytávek, tak aby byly vynikající a jedinečné. Několik let jsme je vždy před Vánocemi pekly společně a postupně se z toho stala tradice. Musím přiznat, že přes všechny moje obavy je recept jednoduchý a člověk to zvládne i s kojencem v náručí nebo i na stole :-D
Připravíme si:
- 1/4 l mléka
- 20 g másla
- 80 g cukru
- 30 g hladké mouky
- 100 g rozinek
- 140 g ořechů (část pomletá, část drcená)
- na kostičky nakrájené ovoce - balíček švestek, meruněk
- kandované ovoce nebo pomerančová kůra
Pečeme na 200 °C 7 minut až zhnědnou okraje. Horké placičky necháme chvilku vychladnout a potom opatrně podebereme, převrátíme a položíme na pečící papír. Rozehřejeme si čokoládovou polevu, do které přidávám trochu tuku, aby čokoláda byla měkčí. Plochým štětcem do výtvarné výchovy placičky potřu čokoládovou polevou a nechám ztuhnout.
A vynikající marokánky jsou na světě! Sami budete překvapeni, jak je to jednoduché a rychlé!
Žádné komentáře:
Okomentovat