Kančí ragú aneb kluci v akci
"V širou tu pustinu lesní, jež zvučívala řevem medvědů, vytím vlků i řvaním zubrů, v jejíž doupatech bytovali divoká kočka a mrštný, zákeřný rys, jen smělí a odvážní lovci pronikali."
V té pustině ulovené kančí, šťavnaté, křehké, chutné, výborně se hodící pro bloudící a unavené pocestné, se dnes pokusíme především statnými muži připravit jako posilující pokrm pro hladovějící poutníky.
"Krajinou děsnou v širé pustině, část našeho království, rozkládající se při hořejším toku Oupy a Medhuje v nynějším výběžku Broumovském pod sráznými stěnami Polickými. Liduprázdné za starodávna ty končiny pokrýval ohromný prales, který hlubokým temnem svým halil a tajil děsnější ještě poušť obrovských skal, nyní Teplických a Adršpašských."
...do těch končin se doporučuji vydat v dobu podzimní, kdy barvy dají vyniknout kráse a majestátnosti tamních skal nebo kdy mlhavé dny ještě umocní temnotu a syrovost sudetského pohraničí.
Už jste někdy připravovali kančí? Taková příležitost se naskytne asi jen málokdy. To musíte mít nějakého známého hajného nebo dobré kontakty nebo kance vyhrát na mysliveckém plesu. Nám se o gurmánský zážitek postaral, dalo by se říct už tradičně, můj bratranec, který pracuje v CHKO Broumovsko. Recept není vůbec složitý a nám se do přípravy překvapivě pustili muži. Musím zdůraznit, že už k samotné přípravě nesmí chybět výborné červené víno nebo dobré pivo!
Kromě kančího budeme potřebovat:
- špek
- cibuli
- máslo
- několik kuliček jalovce
- sůl
- drcený kmín
- majoránku
- oregano
- bazalku
- bobkový list
- trochu Podravky
- bílé víno nebo pivo
- zeleninu: celer, petržel, mrkev (1 mrkev na 3/4 kg masa, aby to nebylo příliš sladké), bramboru, křen
Žádné komentáře:
Okomentovat