sobota 14. listopadu 2015

Kančí ragú

Kančí ragú aneb kluci v akci

"V širou tu pustinu lesní, jež zvučívala řevem medvědů, vytím vlků i řvaním zubrů, v jejíž doupatech bytovali divoká kočka a mrštný, zákeřný rys, jen smělí a odvážní lovci pronikali."


V té pustině ulovené kančí, šťavnaté, křehké, chutné, výborně se hodící pro bloudící a unavené pocestné, se dnes pokusíme především statnými muži připravit jako posilující pokrm pro hladovějící poutníky.



"Krajinou děsnou v širé pustině, část našeho království, rozkládající se při hořejším toku Oupy a Medhuje v nynějším výběžku Broumovském pod sráznými stěnami Polickými. Liduprázdné za starodávna ty končiny pokrýval ohromný prales, který hlubokým temnem svým halil a tajil děsnější ještě poušť obrovských skal, nyní Teplických a Adršpašských."


...do těch končin se doporučuji vydat v dobu podzimní, kdy barvy dají vyniknout kráse a majestátnosti tamních skal nebo kdy mlhavé dny ještě umocní temnotu a syrovost sudetského pohraničí.


Už jste někdy připravovali kančí? Taková příležitost se naskytne asi jen málokdy. To musíte mít nějakého známého hajného nebo dobré kontakty nebo kance vyhrát na mysliveckém plesu. Nám se o gurmánský zážitek postaral, dalo by se říct už tradičně, můj bratranec, který pracuje v CHKO Broumovsko. Recept není vůbec složitý a nám se do přípravy překvapivě pustili muži. Musím zdůraznit, že už k samotné přípravě nesmí chybět výborné červené víno nebo dobré pivo!


 Kromě kančího budeme potřebovat:

  • špek
  • cibuli
  • máslo
  • několik kuliček jalovce
  • sůl
  • drcený kmín
  • majoránku
  • oregano
  • bazalku
  • bobkový list
  • trochu Podravky
  • bílé víno nebo pivo
  • zeleninu: celer, petržel, mrkev (1 mrkev na 3/4 kg masa, aby to nebylo příliš sladké), bramboru, křen

A teď už mužský kulinářský blues...

Rozpustíme špek, cibuli nakrájenou na kostičky osmahneme a přidáme kostky masa velké asi 1,5 cm a opékáme, dokud maso nezatáhne a nezačne měknout. Je dobré přidat i trochu másla, maso rychleji zkřehne. Dále přidáme koření - několik kuliček jalovce, sůl, drcený kmín, majoránku, oregano, bazalku, bobkový list, trochu Podravky, ..podlejeme bílým vínem nebo pivem a přidáme zeleninu - celer, petržel a mrkev nakrájenou na velké kousky, asi tak velké jako kusy masa. Zeleniny by mělo být stejné množství jako masa nebo i trochu víc. Stále mícháme, aby se ragú nepřipalovalo a asi půl hodiny před koncem, až zelenina začne měknout, přidáme ještě na malé kostičky nakrájenou bramboru, která nám ragú zahustí.



Nakonec nastrouháme čerstvý křen, který si pak každý podle toho, jak má rád, přidá do své porce ragú, které podáváme s chlebem nebo knedlíkem. K pití servírujeme bílé víno nebo pivo, nejlépe to, na kterém jsme ragú dusili.

A my ženy?

Naším velmi příjemným úkolem bylo obdivovat, chválit a udržovat dobrou náladu!


"...Les zakrýval zkamenělé to město. Hlasu lidského se v něm neozvalo. Jen šumot stromův a křovin dole i na jeho nebetyčných cimbuřích a ohlas bouře, strašněji nežli kde jinde tu rachotící, hlaholily pustými jeho ulicemi i šerem jeho jeskyň a hlubokých roklí."(A. Jirásek)

 

Žádné komentáře:

Okomentovat