neděle 3. dubna 2016

Graffiti

Abstraktní graffiti

Graffiti nepřehlédneme, "zdobí" vagóny vlaků, metra, zdi, komíny, prostě jakékoli větší či menší plochy, které writer potřebuje ke své tvorbě. Většinou nás graffiti rozčilují, ničí nové vlaky, nové domy, ... a takto vzniklé škody jsou nemalé. Ale přiznejme si, občas nás nějaký zaujme, líbí se nám, je v něm lehkost, příjemná barevnost nebo zdařilá kresba, kterou by zvládl málokdo. Mě zaujaly detaily jednotlivých tagů, klidně i těch méně zdařilých. Zkusila jsem na ně pohlédnout jako fotograf, vybrat místa, která se mi líbí a vytvořit tak sérii fotografií, která připomíná malby.




Slovo graffiti vychází z řeckého grafein (psát). Stalo se jedním z původních pilířů kultury Hip hopu. Za prapůvod jsou považovány už jeskynní malby, sgrafita nebo fresky. Novodobé graffiti, tak jak je známe dnes, začaly vznikat na začátku 60. let v New Yorku. Jistý Demeterius, řeckého původu, zvaný TAKI si všiml nápisu JULIO 204. Byla to přezdívka a ulice bydliště autora. To se mu zalíbilo a stal se autorem podpisů TAKI 183. V roce 1971 o něm a jeho činnosti psali v New York Times a tím se stal vzorem pro své následovníky pro tvorbu tagů.


V Česku je počátek spojen s koncem totalitního režimu kolem roku 1989. Z předrevoluční doby je známá například Lennonova zeď a jako rok nástupu se udává rok 1993. Vliv na to měla možnost cestování a neoficiální distribuce zahraničních časopisů. Popularizaci graffiti v Česku umožnil časopis Poplife rubrikou Graffiti Art, poději i časopis o snowboardingu Board. Dochází dokonce k třenicím mezi nováčky a starší generací.


Po roce 2000 vznikají první legální plochy, kde se mohou writeři realizovat. To mnohé bohužel moc neláká, milují na tom hlavně nebezpečí a napětí.



Tak co, už jste se přistihli, že si nově vzniklé graffiti prohlížíte úplně jinýma očima než doposud? :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat