neděle 10. dubna 2016

Pomazánka z Pohanska

Tvarohová pomazánka s medvědím česnekem

Možná se vám stalo to co mě a nechali jste se pobláznit medvědo-čenekovým šílenstvím. Útočí na vás ze všech stran, z televize, od přátel a známých a podlehnout je vcelku snadné, vzhledem k jeho fascinujícím léčivým a povzbuzujícím účinkům. Je to trochu jako droga. Doma už ho máte plné tašky, jedete jen kamarádce ukázat, kde roste, ale nedá vám to a musíte sbírat taky. Však ono toho bude na zbytek sezóny potřeba víc, uklidňujete se a hledáte alibi, jak doma vysvětlíte další obsazené místo v mrazáku místo masa nebo další skvrny na stropě způsobené mixováním pesta.




Překvapilo mě, že název medvědí česnek má opravdu spojitost s medvědy, ti ho probouzející se ze zimního spánku vyhledávají pro své čisticí účinky. Proto trpíte-li jakoukoli bakteriální nebo virovou infekcí, užívejte medvědí česnek i vy, nejlépe každé dvě hodiny. Příznivě totiž reguluje činnost žaludku, podporuje trávení, uklidňuje křeče, ničí střevní parazity a kromě jiných pro tělo prospěšných látek, obsahuje i vitamín C. Pro srovnání s množstvím vitamínu C v jablku je to tak, že 100 g medvědího česneku obsahuje 150 mg vitamínu C. Zatímco celé jablko jen 4 mg vitamínu C.

Protože jsme si česneku natrhali opravdu hodně, musela jsem hledat více receptů, aby jeho využití v kuchyni bylo co nejpestřejší. Kromě receptu na polévku, pesto a špenát mě zaujal i recept na pomazánku, kde se využívá čerstvý medvědí česnek, takže v něm zachováme všechny cenné látky. Líbilo se mi také, že je v něm velké množství tvarohu a  pomazánka tak bude opravdu vitamínovou bombou.


K přípravě pomazánky toho není potřeba moc:


  • 250 g tvarohu
  • 50 g másla
  • špetka mleté papriky
  • sůl
  • pepř
  • svazek medvědího česneku



Tvaroh, máslo a koření smíchejte dohromady. Když použijete mixér, bude to snadnější. Nakonec přidejte najemno nakrájený medvědí česnek. Je dobré si pomazánku připravit den před podáváním, chuť česneku bude výraznější. Hotová pomazánka je vynikající na čerstvém pečivu, ale i na topince nebo toustu. Výborně se hodí třeba na párty k vínu. Když k takové lahůdce přidáte ještě nějaké zajímavosti a informace o medvědím česneku, určitě své hosty a přátele ohromíte, překvapíte a něco nového se díky vám dozví.

Žádné komentáře:

Okomentovat