úterý 8. prosince 2015

Vánoční cukroví - perníčky

Perníčky

Perníčky patří mezi tradiční vánoční cukroví, které začínáme péct v adventní čas mezi prvními. Málokdo ale ví, že vánoční cukroví mělo v minulosti tajemnou schopnost, která mohla ochránit dům, rodinu i domácí zvěř před temnými silami.Věšelo se na stavení, do chlévů a zdobily se jím i ovocné stromy, aby se drželo domu štěstí, zvířata prospívala a ovoce se rodilo. Mělo prý neuvěřitelnou moc.





Pojďme tedy na chvíli uvěřit čarovné moci vánočního perníku a také trochu zabloudit do historie, kde má medové pečivo a perník kořeny. Podle prvních dochovaných písemných zmínek se u nás perníky pekly již ve 13. století. Historie sahá však mnohem dál, už za dob faraonů lidé pekli sladké placky z mouky vody a medu. Recept se stále vylepšoval a zdokonaloval. Dokonce i Staří Řekové připravovali medové cukroví ke slavnostním příležitostem.

Teď ale, jaký recept si z toho milionu receptů vybrat? Tak aby byly perníčky na Vánoce měkké, aby voněly a výborně chutnaly? Bude to asi opravdu nějakou tajemnou mocí, možná tradicí, možná silou rodinné soudržnosti a lásky nebo dobrého přátelství, ale zkuste popřemýšlet, odkud se zrovna ten váš recept vzal. Určitě zjistíte, že se buď dědí z generace na generaci nebo jej máte od dobré přítelkyně. Tak jako já ten můj. Je jak jinak - od mé maminky :-)

Co si připravit:

(poloviční porce)
  • 30 dkg hladké mouky
  • 12 dkg mletého cukru
  • 5 dkg medu
  • 2 dkg másla
  • 2 žloutky
  • 1 lžička koření
  • 1 lžička sody
  • 2 lžíce mléka
Zpracování těsta chvilku trvá, buďte trpěliví. Pokud jste trpěliví až příliš dlouho a těsto je přesto tuhé, změkčete ho medem. Mlékem rozhodně ne, to byste si na perníčkách vylomili zuby i dlouho po Vánocích. Hotové těsto nechte tak 1/2 hodiny odležet v ledničce. Potom jej vyválejte asi na půl cm a vykrajujte vámi vybrané tvary a nechte péct. Mám zkušenost, že se vyplatí troubu sledovat a perníčky vytáhnout ven mírně nahnědlé a hned potřít rozšlehaným vajíčkem, budou hezky lesklé.



Mám ráda jednoduchost a perníčky už nezdobím. Možná také proto, že mi tak více připomínají tradici a doby dávno minulé. A určitě taky proto, že na zdobení už prostě není čas :-) Ale v jednoduchosti je krása, ne... Ale ať už nazdobené nebo ne, provoní vám domácnost, navodí příjemnou předvánoční atmosféru a budou vynikající ke kávě nebo čaji pro vaše přátele. A o rodině a přátelích vlastně vánoční svátky jsou, proto se nechte unášet kouzelnou atmosférou Vánoc...




Žádné komentáře:

Okomentovat