sobota 30. ledna 2016

Beta vulgaris - čevená řepa

Pomazánka z červené řepy

Málokterá zelenina oplývá tak nádhernou barvou jako červená řepa! Tím ale její jedinečnost a výjimečnost nekončí. První záznamy o červené řepě jsou staré asi 3000 let a pocházejí z Babylonie. Je schopna potlačovat nejen viry a bakterie, ale dokáže bojovat i s často rozšířenými mykózami. Je účinným a přitom levným pomocníkem proti celkovému poklesu imunity a pro posílení těla v mnoha směrech. A nenechte se odradit vzpomínkami ze školních jídelen!






Jednou jsem ochutnala pomazánku z červené řepy a její skvělá chuť mě naprosto dostala. Já bych ji nazvala spíše salátem, protože mi úplně nejvíce chutná jen tak, samotná, klidně i bez pečiva. A když se k tomu všemu přidá pocit, že jíte vitamínovou bombu, proměníte tuto prostou a obyčejnou pomazánku v klenot.

K přípravě nám bude stačit jen pár ingrediencí

  • červená řepa
  • česnek
  • sůl
  • majonéza nebo zakysaná smetana ( i jogurt)
  • nasekané vlašské ořechy 
Červenou řepu uvaříme do měkka, na jemno nastrouháme, přidáme prolisovaný česnek, sůl a majonézu nebo zakysanou smetanu, vše podle chuti a nevšední pomazánka je hotová. Nejlépe chutná na tmavém pečivu.

Žádné komentáře:

Okomentovat